Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Tıbbi Atık Birimi tarafından Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde düzenlenen Tıbbi Atık Sorumlularına yönelik olarak “Sıfır Atık Projesi” bilgilendirme ve farkındalık eğitimi düzenlendi.
Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Ercan Köseoğlu, Muğla Büyükşehir Belediyesinden Elif İnce ve sağlık kuruluşları atık sorumlularının katılımıyla gerçekleşen sıfır atık eğitiminde; hastanede oluşan atıkların kaynağında doğru şekilde ayrıştırılması ile atık miktarlarının azaltılması, ekonomik değeri olan kağıt, plastik, cam gibi ambalaj atıklarının kaynağında doğru ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılması ve proje kapsamında yapılabilecek düzenlemeler konusunda bilgi verildi.
“Sıfır Atık Projesi” Nedir?
Ülkemizdeki hızlı ekonomik büyüme, teknolojik gelişme, sanayileşme, kentleşme ve nüfus artışı; üretilen atık miktarında artış yaşanmasına neden olmaktadır. Sanayi devrimine bağlı olarak ortaya çıkan teknolojik yenilikler ile birlikte artan nüfus ve şehirleşme, yaşam standartlarının ve tüketim alışkanlıklarının farklılaşmasına yol açar; sonuçta da geçmişe nazaran daha çok atığın oluşmasına neden olur. Bu durum aynı zamanda, başta doğal kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği gibi hususlar olmak üzere tüm canlıları tehdit edecek boyutlara varan hava, su ve toprak kirliliğine neden olur.
Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için sıfır atık prensibi hedef alınmalı ve entegre bir yaklaşımla atıkların yönetimi sağlanmalıdır.
Sıfır Atık Projesi, 2018 itibarıyla aşamalı olarak kamu kurumları, havaalanları, alışveriş merkezleri, siteler, üniversiteler, sağlık kuruluşları ve büyük iş yerlerinde uygulamaya geçecek ve sıfır atık uygulamasına geçen kurumlar “Sıfır Atık Yıldızı” ile belgelenecektir.