1 Aralık Dünya AIDS Günü
1 Aralık Dünya AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome /Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu) Günü anlamına uygun olarak, HIV/AIDS konusuna dikkat çekmeye, kamuoyunun bilgilendirilmesine ve duyarlılığının artırılmasına yönelik çeşitli etkinlikler için önemli bir fırsat sağlamakta olup her yıl olduğu gibi, bu yıl da çeşitli aktivitelerin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Ülkemizde HIV/AIDS ile mücadele amacı ile oluşturulmuş olan Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı; insan haklarını gözeterek, HIV/AIDS yayılımı için risk oluşturan faktörlerle mücadele etmek, her bireyin tanı ve tedavi, bakım ve desteğe eşit ulaşımını sağlayarak, toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek misyonu altında ülkemizdeki 2019-2024 yıllarına yönelik HIV/AIDS çalışmalarına yol haritası oluşturmak, ölçülebilir değerlendirmelerle faaliyet planlarını yürütmek amacıyla hazırlanmış ulusal bir plandır.
Bu programın gerçekleştirilmesinde başta Bakanlığımız olmak üzere kamu ve özel kuruluşlara ilaveten tüm program paydaşlarının da sorumlu olduğu unutulmamalıdır. HIV/AIDS epidemisini durdurmak için en önemli noktalardan biri hastalığın kişiler arasında yayılımını önleyerek yeni vakaların ortaya çıkışını azaltmaktır. Temel yaklaşım, yeni vaka sayılarının artmasını engellemek, bunun yanı sıra HIV ile enfekte kişilerin erken tanı alması, tedaviye erişim ve tedavi devamlılığını sağlayarak hastaların viral yüklerini sıfıra indirmek suretiyle bulaştırıcılıklarını engellemektir. Enfeksiyonun yayılımının önlenmesinde kişisel korunma önemli bir yer tutmaktadır. Kişisel korunma önlemlerinin alınabilmesi için kişilerin hastalığın bulaşma yolu ve korunma önlemleri konularında bilinçlendirilmeleri önemlidir. Kişilerin bilinçlendirilmeleri için yaş grupları, sosyoekonomik düzey ve kültürel yapılar göz önünde bulundurularak eğitilmeleri, bilgi ve farkındalık düzeylerinde artış sağlanarak davranış değişikliği gerçekleştirilmesi önemlidir.
Bahse konu hususlar Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı’nda; “Amaç 1. HIV/AIDS yeni vaka sayısı ve enfeksiyona bağlı ölümleri azaltmak” başlığı altında yer alan “Hedef 1.1. Yeni vaka sayısını azaltmak için toplumun %60’ının HIV/AIDS enfeksiyonu hakkında bilgi düzeylerinin ve farkındalığının artırılması” hedefine ulaşılmasını teminen yürütülecek faaliyetler kısmında “2. Topluma yönelik faaliyetler düzenlenmesi” olarak ifade edilmiş olup bu başlık altında yer alan alt faaliyetler:
a. Ceza ve infaz kurumlarında bulunan hükümlü/tutuklulara ve çalışanlara yönelik farkındalık çalışmalarının yürütülmesi
b. Kadın sığınma evleri, bakım evleri, engelli evleri gibi toplu yaşam alanlarında yaşayanlara ve çalışanlara yönelik bilgilendirme çalışmalarının yapılması
c. Özel eğitim alan zihinsel engelli kişilere yönelik eğitim materyallerinin hazırlanması
d. Özellikle riskli davranışta bulunan gruplarla karşılaşan başta asayiş ve narkotik ekipleri olmak üzere ilgili kolluk kuvvetleri çalışanlarının bilgilendirilmesi
e. HIV/AIDS enfeksiyonu ve korunma yolları hakkında gençlere yönelik akran eğitimi dâhil farkındalık artırma programlarının geliştirilmesi/düzenlenmesi/ desteklenmesine yönelik çalışmalar yürütülmesi
f. Riskli gruplara yönelik bilgilendirme ve eğitim programlarının yürütülmesi
g. Medya çalışanlarının farkındalığını artırarak halkın bilgilendirilmesi
h. Turizm çalışanlarının HIV/AIDS hakkında farkındalıklarının artırılması
i. İş yeri hekimleri tarafından çalışanlara yönelik HIV/AIDS konusunda eğitimlerin verilmesi
j. 1 Aralık Dünya AIDS günü kapsamında farkındalık faaliyetlerinin düzenlenmesi
k. Askerlik süresince gerçekleştirilen eğitimlere CYBE ve HIV/AIDS hakkında bilginin entegre edilmesi, şeklinde tanımlanmıştır.
Bu yılın teması "Hatırla ve Harekete Geç’’ olarak belirlenmiş olup iki önemli vurgusu bulunmaktadır. HIV/AIDS’in sıklıkla cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olduğu, riskli davranışlardan kaçınılarak ve kişisel korunma önlemleriyle hastalığın yayılımının azaltılabileceği hatırlanmalıdır. Harekete geç ise bu konudaki sorumluluğumuzu vurgulamaktadır. HIV/AIDS enfeksiyonu hakkında toplumun farkındalığı artırılmalı, korunma yolları anlatılarak toplumun bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.